Säästä saunoessa sähköä

 

Sähkökiuas on sähkökulutukseltaan ylivoimaisesti kodin merkittävin sähkölaite. Normaalikäytössä sähkösaunan lämmittämisestä esilämmitykseen kuluu yli 50% sähköstä ja loput lämmön ylläpitämiseen. Ja varmaa on, että saunominen näkyy sähkölaskussa.

 

Energiataloudellinen saunan lämpötila on noin 70-80 astetta ja tästä lämpötilan nostamiseen 100 asteeseen nostaa sähkönkulutusta 20-30%. Myös vanhat ja rapautuneet kiuaskivet, sekä toimimattomat vastukset nostavat merkittävästi saunan sähkönkulutusta. Kiaskivet tulisikin poistaa, sekä puhdistaa vuosittain ja samalla tarkastaa vastusten kunto ja toimivuus.

 

Saunaremonttia mielivän kannattaa muistaa, että suuret lasi- ja kivipinnat, kuin myös lasiseinät ja -ovi vaativat suurempaa lämmitystehoa ja nyrkkisääntönä voidaan pitää 1m2 kivi- tai lasipintaa > tehonlisätarve 1 kw lämmitystehoa. Myös ”ainavalmis” sähkökiuas kuluttaa enemmän, kuin kertalämmitteinen silloin, jos saunassa käydään vain 1-2 kertaa viikossa.

 

Säästövinkkejä saunomiseen

 

  • Lämmitä sauna yhdellä kertaa koko perheelle 
  • Sauno heti lämpötilan noustessa sopivalle tasolle ja esimerkiksi perheen pienimmät voivat saunoa vielä lämpiävässä miedommassa lämpötilassa 
  • Toimiva ja maltillinen ilmanvaihto laskee energiankulutusta, koska termostaattia voidaan säätää pienemmälle ja myös lämmityksen ajaksi tulisi vähennä ilmanvaihtoa 
  • Sammuta kiuas saunomisen päätyttyä ja tarkasta ilmanvaihto – Jälkijämpö kuivattaa saunan riittävästi 

 

Jos olet epävarma kiukaan kunnosta, pyydä tarkastuskäynnille!

Ajankohtaiset uutiset...